Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   88341.01
Name   Cetatea medievală de la Sibişel - Bordu
County   Hunedoara
Commune   Beriu
City/Town/Village   Sibişel
Place   Bordu (Dealul Barlulului)
Landmark   Cetatea se află în partea de E a satului Sibişel, pe dealul din dreapta Văii Sibişel, la nord-vest de cătunul Baia.
Hydrographic landmark - name   Sibişel
Hydrographic landmark - type   pârâu
Geomorphology   deal
Land utility   pădure
Site Class   locuire
Site Type   cetate
Description   Din analiza elementelor arhitectonice şi defensive şi prin analogie cu alte cetăţi se poate încadra în categoria cetăţilor de dimensiuni mari cu o formă asemănătoare celor de la Vurpăr, Săsciori, Tilişca, Răşinari. Acestea fac parte din categoria fortificaţiilor colective de origine ţărănească datate la sfărşitul secolului al XIII-lea şi începutul celui de-al XIV-lea putând adăposti ca urmare a dimensiunii lor mari una sau mai multe comunităţi.
Notes   La sfârşitul secolului al XIII-lea şi începutul secolului al XIV-lea, documentele medievale menţionează existenţa unei cetăţi ţărăneşti în satul Sibişel. Deşi păstrează vestigii importante din turnul de poartă şi segmente de incintă situate la nord şi sud de acesta, ea nu a fost cercetată din punct de vedere arheologic. O descriere a cetăţii de la sfârşitul secolului trecut de către Fr. Teutsch consemnează atunci un turn de poartă de 5 m înălţime care purta la parter o boltă în arc uşor frânt. Această soluţie de acoperire a parterului turnului este astăzi dispărută. Tot cu acest prilej Fr. Teutsch arăta că zidurile curtinei măsurau atunci încă 4 – 5 m înălţime. De asemenea el atribuie cetatea de la Sibişel Scaunului Săsec al Orăştiei îndeplinind rolul de cetate de graniţă, menită să apere una din căile de pătrundere dinspre Ţara Românească.
Date of discovery   1999
Last record update   02.06.2022
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Documentary attestation Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Cetate  Epoca medievală (sec. XIII - XIV)    

Incinta fortificată are forma unei elipse cu val şi şanţ de apărare pe latura de est. Din cetate se mai păstrează un turn de poartă de formă rectangulară cu laturile de 9 X 8,5 m şi cu un gol de poartă la parter de 3,1 m. Zidul de incintă are o grosime de 2 m şi se mai păstrează încă la nivel suprateran pe o lungime de 50 m la sud de turn pe desfăşurarea unui segment de cerc. La nord de turn incinta se mai regăseşte tot pe o desfăşurare de segment de cerc de 8 – 10 m lungime. Segmentele de curtină ale zidului prezente la nivel suprateran ating înălţimi de până la 3 m. Grosimea zidului de 2,5 m este relativ constantă pe toată desfăşurarea acestuia. Forma de elipsă a cetăţii ce producea zone curbe ale incintei s-a realizat şi aici prin mici segmente de zidărie dreaptă puse cap la cap sub un anumit unghi pentru a încheia forma în elipsă a cetăţii. Cea de-a patra latură a turnului se încorporează în incintă şi este străbătută de golul uşii de cetate. Turnul de această formă se pretează şi la hersă pentru corespondenţa lui cu interiorul cetăţii.

 
 
Research
  Type Year Observations Persons Institutions
1. cercetare sistematică 2002
Name Forename Role
CĂSTĂIAN Mihai responsabil
PINTER Zeno Karl Membru colectiv
ŢUŢUIANU Costin Daniel Membru colectiv
Institution Role
MCDR Deva 2
2. cercetare sistematică 2000
Name Forename Role
PINTER Zeno Karl responsabil
CĂSTĂIAN Mihai Membru colectiv
ŢUŢUIANU Costin Daniel Membru colectiv
Institution Role
ULB Sibiu 1
MCDR Deva 2
3. cercetare sistematică 1999
Name Forename Role
PINTER Zeno Karl responsabil
CĂSTĂIAN Mihai Membru colectiv
ŢUŢUIANU Costin Daniel Membru colectiv
Institution Role
MCDR Deva 1

Bibliography
1. Pinter, Zeno Karl, Sibişel - "Bordu", CCA, Bucureşti, 2000, 94 [Publicaţie]
2. Anghel, Gheorghe, Cetăţi medievale în sud-vestul Transilvaniei, 1998 [Publicaţie]
3. Căstăian, Mihai, Cetatea medievală de la Cucuiş "Colnic", BCSS, 1, Alba Iulia, 1995, p.124 [Publicaţie]
4. Căstăian, Mihai, Sibişel - Bordu, 2002 [Fişă tehnică] (site record source)
5. Căstăian, Mihai, Sibişel - Bordu, 2001 [Fişă tehnică] (site record source)
6. Pinter, Zeno Karl, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2000, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2001, p. 225, nr. 184, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=1251 [Publicaţie] (site record source)
7. Pinter, Zeno Karl, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 1999, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2000, 94, http://cronica.cimec.ro/detail.asp?k=881 [Publicaţie] (site record source)
8. Luca, Sabin Adrian, Repertoriul arheologic al județului Hunedoara, Sibiu, 2008, 156 [Publicaţie] (site record source)
 
Site Photos