Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   100585.01
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   IF-I-s-B-15130
Nume   Aşezarea medievală de la Buftea - La Sălcii
Județ   Ilfov
Unitate administrativă   Oraş Buftea
Localitate   Buftea
Punct   La Sălcii
Reper   Aşezarea se află pe malul estic al lacului Buftea.
Reper hidrografic - nume   Buftea
Reper hidrografic - tip   lac
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Descriere   Situl cuprinde vestigii ale unei locuiri de perioadă medievală timpurie şi a fost descoperit printr-un sondaj arheologic de salvare.
Observații   O parte din suprafaţă este azi acoperită cu spaţii verzi şi cu construcţiile Studioului Cinematografic Buftea.
Data ultimei modificări a fişei   09.11.2023
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Atestare documentară Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Epoca medievală timpurie (sec. IX-XI)    

Locuinţele de formă rectangulară cu colţurile rotunjite şi mic pridvor aveau în centrul lor un stâlp central de susţinere a acoperişului, care probabil că era în două ape. Stâlpii de susţinere a pereţilor erau dispuşi pe pereţii interiori. Podeaua locuinţei era amenajată în pantă şi orientată est-vest. În colţul de nord-est se afla câte un cuptor realizat din pământ cruţat. Era prevăzut cu boltă semicirculară, iar forma era

În articolul scris de descoperitoarea sitului, Enăciuc-Mihai Viorica, se menţionează secolul VIII ca încadrare cronologică a aşezării, menţionând analogii în descoperirile de la Izvorul -Giurgiu.În articolul scris de descoperitoarea sitului, Enăciuc-Mihai Viorica, se menţionează secolul VIII ca încadrare cronologică a aşezării, menţionând analogii în descoperirile de la Izvorul -Giurgiu.
 
 
Cercetare
  Tip An Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare de salvare    

Bibliografie
1. DMASI, Proiectul Listei Monumentelor Istorice, 1991 [Proiect LMI] (sursa fişei de sit)
2. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. II, București, 2004, p.1565, poz.1 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
3. Enăciuc-Mihai, Viorica, Descoperiri arheologice în județul Ilfov, Ilfov. File de Istorie, București, 1978, 72, XIV, https://biblioteca-digitala.ro/?pub=1021-ilfov-file-de-istorie-muzeul-judetean-ilfov [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
4. Cuculea-Sandu, Vasilica, Raport de cercetare arheologică, Planul Urbanistic General al orașului Buftea, județul Ilfov, 2008 [PUG]