Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   179132.134
Nume   Situl arheologic de la Bucureşti Centrul Istoric - Str. Gabroveni
Județ   Bucureşti
Unitate administrativă   Municipiul Bucureşti
Localitate   Bucureşti
Adresa   Str. Gabroveni
Reper   Strada Gabroveni se află în Centrul Istoric al Municipiului Bucureşti.
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Descriere   Cercetarea arheologică a străzii Gabroveni s-a realizat ca o cercetare preventivă în cadrul proiectului de Reabilitare Străzi şi Utilităţi Zona Pilot Centrul Istoric Bucureşti.
Observații   Cercetarea străzii Gabroveni, una din cele mai vechi artere ale Bucureştilor, a început în 2018 de la nivelul de decapare mecanică executată sub supraveghere arheologică. Identificându-se fragmente de zidărie, în special pe partea sudică a străzii s-a trecut la cercetarea vestigiilor. Pe traseul străzii Gabroveni au fost trasate 19 secţiuni de dimensiuni diferite, dispuse perpendicular pe axul străzii, acoperind întregul traseu între Bdul I.C. Brătianu şi str. Şelari. Informaţia din aceste secţiuni a fost completată prin deschiderea a 5 sondaje şi 10 casete, de dimensiuni şi orientări diferite.
Data ultimei modificări a fişei   27.09.2022
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Atestare documentară Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Epoca medievală (Sec. XVI)    

Au fost identificate patru amenajări, fiecare având câte o vatră construită pe pat de cărămizi. Toate vetrele prezintă urme de ardere puternică şi îndelungată. Din cauza distrugerilor suferite nu se poate preciza cărui tip de complexe aparţineau aceste vetre. Cel mai probabil ele făceau parte din amenajarea unor locuinţe cu structură de lemn. Datorită situaţilor stratigrafice în care acestea au fost surprinse, se consideră că sunt complexe databile anterior trasării străzii ca atare, eventual, la vremea aceea (probabil început de sec. XVI) actuala stradă să fi fost doar un drum pe lângă palisadă.

 
Palisadă  Epoca medievală (sec. XVI)    

Pe toată lungimea străzii Gabroveni, pe partea sudică a acesteia, a fost identificată o palisadă din lemn. Aceasta a fost identificată şi în săpăturile din 1953 şi în 2008. Fortificaţia este alcătuită din trunchiuri de copaci cu lungimea maximă surprinsă de 1,70 m şi cu diametrul cuprins între 0,30 şi 0,50 m, fixaţi într-un şanţ. Într-un singur loc a fost posibilă observaţia că palisada era alcătuită din două rânduri de astfel de trunchiuri de copaci. Datarea în sec. XVI poate fi acceptată pe baza mărturiilor documentare (e.g. Pierre Lescalopier), care menţionează că oraşul era înconjurat de trunchiuri de copaci.

 
Zid de incintă  Epoca medievală (sec. XVII-XVIII)   neprecizată

Zidul de incintă al curţii domneşti, realizat din cărămidă legată cu mortar, are o lăţime medie de cca. 0,70 m şi este întărit cu contraforţi, dispuşi la intervale regulate unul de celălalt. Şi acest zid a putut fi urmărit pe toată lungimea străzii Gabroveni, el urmând traseul palisadei, pe care o şi suprapune de multe ori.

 
Stradă  Epoca modernă (Sec. XIX)    

În majoritatea secţiunilor şi casetelor, cercetate pe traseul străzii Gabroveni, au fost identificate porţiuni aparţinând „podului de lemn”. Strada podită cu lemn este realizată din scânduri (0,30 – 0,40 m lăţime, 0,06 m grosime şi o lungime păstrată de cca. 1,30-1,40 m). Scândurile sunt susţinute de bârne, dispuse paralel cu axul lung al străzii (dimensiuni medii 0,10 x 0,10 m). Scândurile erau fixate prin cuie din lemn, cu diametrul de cca. 3 cm. Pe marginea podirii, în unele locuri au fost observaţi pari.

 
Casă  Epoca modernă (Sec. XVIII - XIX)    

Cercetarea zonei de la S de zidul de incintă al curţii domneşti a dus la descoperirea mai multor clădiri care au fost adosate la zid, când acesta îşi pierduse funcţia, după parcelarea curţii domneşti la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Clădirile sunt realizate din cărămidă legată cu mortar şi au diferite dimensiuni, deschiderea la stradă variind de la o clădire la alta. Orientarea este însă generală: N-S.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare preventivă 2008
Nume Prenume Rol
PANAIT I. Panait 3
MĂGUREANU Andrei 2
BORONEANȚ Adina 2
TODERAȘ Meda 2
MĂNUCU-ADAMEŞTEANU Gheorghe 1
GAVRILĂ Elena 1
IGNAT Theodor 1
POPESCU Raluca Iuliana 1
Instituţia Rol
Muzeul Municipiului Bucureşti 1
Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", Bucureşti 2
Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir", Bucureşti 3
2. sondaj 1953
Nume Prenume Rol
ROSETTI Dinu V.
Instituţia Rol
Muzeul de Arheologie şi Istorie a Bucureştilor

Bibliografie
1. Manucu-Adameşteanu, Gheorghe, Cronica Cercetărilor Arheologice din România, Campania 2008 - VALACHICA XXI-XXII, CIMEC - Institutul de Memorie Culturală și Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, Bucureşti, 2009, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=4130&d=Bucuresti-Centrul-Istoric-Str-Gabroveni-2008 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Ignat, Theodor et alii, Studiu Arheologic. PUZ Sector 3 al Municipiului București, 2018 [PUG]
3. Lăzărescu-Ionescu, L. (responsabil), Săpăturile arheologice din sectorul Curtea Veche, București. Rezultatele săpăturilor arheologice și ale cercetărilor istorice din anul 1953, Editura Academiei Republicii Populare Române, 1954, 245, https://biblioteca-digitala.ro/?volum=13136-bucuresti-rezultatele-sapaturilor-arheologice-si-ale-cercetarilor-istorice-din-anul-1953--i-1954 [Publicaţie]
 
Fotografii sit