Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României
Cod RAN   91358.02
Nume   Situl arheologic de la Bălata - Teleghi
Județ   Hunedoara
Unitate administrativă   Şoimuş
Localitate   Bălata
Punct   Teleghi (Pe Teleci)
Reper   zona cercetată se află pe terasa înaltă a mureşului, spre interiorul acesteia, fiind mărginită spre E de un bot proeminent
Reper hidrografic - nume   Mureş
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   podiş
Utilizare teren   agricultură
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Descriere   La suprafaţa sitului se observă existenţa unei zone de forma unei muchii mai înalte care străbate, de la s la N, lotul supus cercetării. Scopul săpăturii arheologice preventive a fost acela de a identifica eventualele vestigii pe terenul pe care se va realiza construcţia obiectivului propus şi verificarea stratigrafiei zonei. Pentru a cerceta întregul areal vizat au fost deschise 14 suprafeţe de dimensiuni variabile. Amplasarea şi orientarea acestora a fost determinată de amprenta la sol a viitoarelor construcţii. De asemenea, pentru cercetarea în întregime a complexelor arheologice descoperite au fost deschise trei casete şi a fost desfiinţat martorul dintre suprafeţele Sp I şi Sp V.
În urma cercetării au fost descoperite 26 complexe arheologice.
Observații   Săpătura preventivă s-a realizat pe baza autorizaţiei nr. 151/2014, emisă de Ministerul Culturii şi a fost efectuată la cererea beneficiarului, Episcopia Ortodoxă a Devei şi Hunedoarei, care doreşte să construiască obiectivul: Schit ortodox „Sf. Irodion de la Lainici, Sf. Doctori fără de arginţi Cosma şi Demian”, sat Bălata, comuna Şoimuş, judeţul Hunedoara.
Data descoperirii   2011
Stare de conservare   precară / 24.02.2016
Riscuri antropice   Agricultură intensivă: 5 / 24.02.2016
Data ultimei modificări a fişei   07.09.2022
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Atestare documentară Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Hallstatt (sec. VI-V î.Hr.)   neprecizată

Ceramica hallstattiană este de bună calitate, bine arsă, iar culoarea este variabilă, de la cărămiziu la brun şi cenuşiu. Din cauza fragmentării excesive nu pot fi recunoscute prea multe tipuri ceramice. Totuşi, câteva fragmente au făcut parte din oale şi străchini. Decorul este sărac, constând în proeminenţe alungite, butoni, brâuri simple sau alveolate şi caneluri pe buza vaselor.

 
Aşezare  Epoca migraţiilor (sec. V-VI)   neprecizată

Ceramica din epoca migraţiilor este, în cea mai mare parte, de factură grosieră, degresată cu nisip, lucrată la mână sau la roata înceată, de culoare neagră, brună sau cenuşie. Există şi câteva fragmente de vase fine, lucrate la roată, cu pereţi subţiri, de culoare cenuşie. Dintre formele ceramice pot fi recunoscute oale, ulcioare, tigăi.

 
Aşezare  Epoca medievală timpurie (sec. VIII-IX)   neprecizată

Ceramica din Evul mediu timpuriu este lucrată la roată, de factură semifină şi grosieră, având culoarea neagră sau cenuşie. Ca forme ceramice întâlnim oale, ulcioare, străchini.

 
mormânt de înhumaţie  neprecizată    

Din mormântul de inhumaţie descoperit (Cx 8) provin două fibule digitate din bronz şi două mărgele de sticlă.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Colectiv Instituţii
1. diagnoză 2014
Nume Prenume Rol
RIŞCUŢA Nicolae-Cătălin 1
BĂRBAT Ioan Alexandru 1
BARBU Ioana Lucia 1
CRISTESCU Cătălin 1
MARC Antoniu Tudor 1
BĂRBAT Oana-Cornelia 1
Instituţia Rol
MCDR Deva 1

Bibliografie
1. Rişcuţa, Cătălin Nicolae, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2014, Institutul Național al Patrimoniului, 2015, 189-190, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=5447&d=Balata-Soimus-Hunedoara-Balata-%96-Pe-Teleci/Teleghi-2014 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
 
Fotografii sit